صفحه شخصی میثم تقی‌زاده   
 
نام و نام خانوادگی: میثم تقی‌زاده
استان: مازندران - شهرستان: ساری
رشته: کارشناسی ارشد عمران
شغل:  کارمند شهرداری
تاریخ عضویت:  1391/09/17
 روزنوشت ها    
 

 آشنایی با انواع ساختمان ها بخش معماری

8

ساختِمان سازه‌ای است که برای سکونت و به عنوان سرپناه یا برای کار ساخته می‌شود که محیط را به دو بخش بیرون و درون تقسیم می‌کند. ساختمان ها از لحاظ مصالح مصرفی به 4 دسته تقسیم می شوند که در ادامه به معرفی هر دسته خواهیم پرداخت .
1ـ ساختمانهای بتنی :

ساختمان بتنی ساختمانی است که برای اسکلت اصلی آن از بتن آرمه (سیمان، شن،ماسه وفولادبصورت میلگردساده ویا آجدار) استفاده شده باشد. در ساختمانهای بتنی سقفها بوسیله دالهای بتنی پوشیده می شود ، ویا از سقفهای تیرچه وبلوک ویا سایر سقفهای پیش ساخته استفاده می گردد . وبرای دیوارهای جداکننده (پارتیشن ها) ممکن است از انواع آجر مانند سفال تیغه ای ، آجر ماشینی سوراخ دار، آجر معمولی کوره ای ویا تیغه گچی ویا چوب استفاده شده وممکن است از دیوار بتن آرمه هم استفاده شود درهر حال در این نوع ساختمانها شاهتیرها وستونها از بتن آرمه (بتن مسلح) ساخته می شود .

2ـ ساختمانهای فلزی :

در این نوع ساختمانها برای ساختن ستونها وپلها از پروفیلهای فولادی استفاده می شود . در ایران معمولا” ستونها را از تیر آهن های I دوبل ویا بال پهن های تکی (آهنهای هاش) استفاده می نمایندومعمولا” دوقطعه را بوسیله جوش به همدیگر متصل می نمایند.سقف این نوع ساختمانها ممکن است تیرآهن وطاق ضربی باشد ویا از انواع سقفهای دیگر از قبیل تیرچه بلوک و… استفاده گردد . برای پارتیشن ها می توان مانند ساختمانهای بتونی از انواع آجر ویا قطعات گچی ویا چوب یا سفالهای تیغه ای استفاده نمود .درهر حال جداکننده ها می باید از مصالح سبک انتخاب شوند . در بعضی از ممالک برخلاف مملکت ما برای اتصال قطعات از جوش استفاده نکرده بلکه بیشتر از پیچ وپرچ استفاده می نمایند وبرای ستونها می توان به جای تیرآهن از نبشی ویا ناودانی استفاده نمود .

3ـ ساختمانهای آجری :

ساختمانهای کوچک که از چهار طبقه تجاوز نمی نماید می توان از این نوع ساختمان استفاده نمود .اسکلت اصلی این نوع ساختمانها آجری بوده وبرای ساختن سقف ها در ایران معمولا”از پروفیلهای I وآجر بصورت طاق ضربی استفاده می گردد . ویا از سقف تیرچه وبلوک استفاده می شود . در این نوع ساختمانها برای مقابله با نیروهای جانبی مانند زلزله باید حتما” از شناژهای روی کرسی چینی وزیر سقف ها استفاده شود .در ساختمانهای آجری معمولا” دیوارهای حمال در طبقات مختلف روی هم قرار می گیرند واغلب پارتیشنها نیز همین دیوارهای حمال می باشند . حداقل عرض دیوارهای حمال نباید از 35 سانتی متر کمتر باشد .

4 ـ ساختمانهای خشتی وگلی :

این نوع ساختمانها در شهرها بعلت گرانی زمین کمتر ساخته می شود وبیشتر در روستاهای دور که دسترسی به مصالح ساختمانی مشکل تر است مورد استفاده قرار می گیرد . اسکلت اصلی این نوع ساختمانها از خشت خام وگل می باشد وتعداد طبقات آن از یک طبقه تجاوز نمی کند ودرمقابل نیروهای جانبی مخصوصا” زلزله به هیچ وجه مقاومت نمی نمایند . باید از ساختن این نوع ساختمانها مخصوصا”در مملکت ما که از مناطق زلزله خیز دنیا می باشد جدا” جلوگیری بعمل آید .

بجز انواع فوق ساختمانهای دیگری مثل ساختمانهای چوبی وسنگی در مناطق جنگلی وکوهستانی به سبب دسترسی به مصالح فوق مورد استفاده قرار می گیرند .

دوشنبه 16 بهمن 1391 ساعت 10:00  
 نظرات    
 
حسن ابراهیمی 22:07 دوشنبه 16 بهمن 1391
0
 حسن  ابراهیمی
ممنونم مهندس جان ، دست شما درد نکنه برادر

الان در روستاهای دور افتاده ساختمان های گلی کمتر ساخته میشه و جای اون رو ساختمان های بلوکی معمولی بدون کمترین مقاومتی گرفته اند و متاسفانه همه دارند از این مصالح ضعیف بدون اسکلت خانه سازی میکنند و خطرش کمتر از ساختمان های خشتی و گلی نیست ، مخصوصا مالکانی که دل و جرائت دارند و در دو طبقه با بلوک خانه می سازند بدون هیچ اسکلتی و به باربر بودن دیوارها اعتماد دارند.

البته نه فقط در روستا بلکه در همین شهرهای ما از همین خونه های بلوکی فراوان فراوان میشه پیدا کرد که مصالح بلوک حتی بعنوان نمای اصلی ساختمان هم در نظر گرفته میشه و وقتی وارد چنین محله هایی میشیم به جز بلوک هیچ مصالح دیگری دیده نمیشه و اسم این محله ها رو باید گذاشت شهرک بلوک ها.
میثم تقی‌زاده 00:10 سه شنبه 17 بهمن 1391
1
 میثم تقی‌زاده
مرسی. هنوز روستا های هستش گلی باشه اما خیلی کم شوده یعنی به صفر نزدیک شوده ...
جالب اینه خانه حلبی که قبلا هم می ساختن ...
علم پیشرفت کرده
.........
قبلا از پدرم پرسیدم می گفت ما خودمون قالب بلوک داشتم برای خونه خودمون , خودمون بلوک می ساختیم ....... پس فکر کن چه قدر به ساختن خانه بلوکی اعتقاد داشتن !
.......
حالا که علم پیشرفت کرده ..اما سازهای سبکتر وارد بازار در آینده خواهدشود ...
م افتخاری 15:30 سه شنبه 17 بهمن 1391
0
 م افتخاری
سپاس
حسن ابراهیمی 17:10 سه شنبه 17 بهمن 1391
0
 حسن  ابراهیمی
میثم جان اون دستگاه بلوک سازی رو پدربزرگم داشت ، وقتی کوچیک بودم می دیدم چطوری باهاش بلوک می ساخت ، نا گفته نمونه جنس اون بلوک های دست ساز قدیمی با این بلوک های ماشینی ساز امروزی خیلی با هم فرق دارند ، بلوک های قدیمی دارای تراکم و فشردگی بسیار زیادی بود که موقع ساخت با یک وسیله ای مثل دسته هاون خیلی بزرگ ملات در قالب کوبیده و متراکم میشد ، و ضخامت جداره بلوک های قدیمی از امروزی بیشتر بودند و وزن بلوک های قدیمی از امروزی بیشتر بود ، میزان مصرف سیمان در بلوک های قدیمی بیشتر از بلوک های امرزوی هست .

اگر از بلوک دست ساز قدیمی و بلوک ماشینی از هر کدوم یک نمونه برای آزمایش بهشون ضربه وارد کنیم ، معایب و مزایای هر کدوم از بلوک ها رو به راحتی میشه دید ، بلوک قدیمی در موقع وقوع زمین لرزه و تکان های ناشی از این پدیده خورد نمیشه و نمیشکنه و مگر اینکه از محل و جای خودش خارج بشه و اون وقت کل اون دیوار فرو بریزه ، اما بلوک های ماشینی تحت فشار و تکان خورد میشه و میشکنه و در صورت شکستن حتی یک عضو از یک مجموعه از دیوار ، بقیه اعضای دیوار تحت تاثیر قرار میگیرند و شروع به شکستن میکنند و به راحتی تمام دیوار میریزه پائین.

بلوک های دست ساز قدیمی واقعا قابل قیاس با این بلوک های ماشینی نیستند ، اما با اون همه مقاومتی که بلوک های قدیمی دارند دیگه تولید نمیشه چون ساختش زمان بر بود .

با تشکر و موفق باشید
میثم تقی‌زاده 13:52 چهارشنبه 18 بهمن 1391
0
 میثم تقی‌زاده
دقیقا درسته حرفاتون برار
واقعا بلوک بود ضخامت و استحکام خیلی قوی ...
..
مرسی موفق باشید.
میثم تقی‌زاده 13:53 چهارشنبه 18 بهمن 1391
0
 میثم تقی‌زاده
م افتخاری
......
مرسی
مائده علیشاهی 18:11 پنجشنبه 19 بهمن 1391
0
 مائده علیشاهی
ممنون از شما جناب تقی زاده...
میثم تقی‌زاده 22:32 آدینه 20 بهمن 1391
0
 میثم تقی‌زاده
مائده علیشاهی
...
قابلی نداشت